
100 ml νερό.
150 Γρ. ζάχαρη.
5 κρόκους αυγών.
250 ml φρέσκο γάλα.
50 Γρ. επιπλέον ζάχρη.
4-5 κλαράκια θυμαριού.
200 Γρ. σπασμένη κουβερτούρα.
250 ml κρέμα γάλακτος.
1 πακέτο μεγάλα μπισκότα σαβαγιάρ.
Λίγη επιπλέον κουβερτούρα για το γαρνίρισμα, λιωμένη.

1) Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τα 150 Γρ. ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει το μείγμα τελείως διαφανές. Ανεβάζουμε τότε τη θερμοκρασία και τοποθετούμε στο μείγμα ένα θερμόμετρο για το σιρόπι, αν έχουμε.
2) Στο μεταξύ, σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χεριού τους κρόκους, μέχρι να ετοιμάσουμε λείο και ανοιχτόχρωμο κρεμώδες μείγμα.
3) Την ίδια στιγμή ελέγχουμε το σιρόπι που βράζει στην κατσαρόλα. Το θερμόμετρο πρέπει να δείχνει 120° βαθμούς ή αν ρίξουμε μια μικρή ποσότητα από το σιρόπι σε ένα γυάλινο ποτήρι με κρύο νερό να σχηματιστεί μια σφιχτή σαφής στρογγυλή μπάλα. Αυτό απαιτεί περίπου 5-7 λεπτά βρασμού. Αποσύρουμε τότε την κατσαρόλα από την φωτιά.
4) Μεταφέρουμε το σιρόπι στο μπολ με τους κρόκους, συνεχίζοντας να χτυπάμε με το μίξερ, μέχρι να διογκωθεί το μείγμα και να αφρατέψει καλά. Τοποθετούμε το μπολ κατά μέρος.
5) Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και τα 50 Γρ. ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να κάψει, αλλά όχι να πάρει βράση. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα κλαράκια του θυμαριού, αφήνοντας το γάλα να απορροφήσει για 30 λεπτά το άρωμα του. Περνάμε το μείγμα από σήτα.
6) Στο μεταξύ ρίχνουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος και τη μεταφέρουμε στο μπολ με την κουβερτούρα, ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το αρωματισμένο γάλα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε το πρώτο μείγμα που ετοιμάσαμε και έχουμε κρατήσει κατά μέρος και ανακατεύουμε καλά.
7) Ετοιμάζουμε 4-6 ατομικά μπολ ως εξής: Μουλιάζουμε τα μπισκότα σαβαγιάρ σε ένα πιάτο με το ποτό και «ντύνουμε» με αυτά το εσωτερικό των μπολ, τοποθετώντας τα με ελικοειδή διάταξη. Μοιράζουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε στα μπολάκια και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για 8 ώρες.
8) Το ξεφορμάρουμε βουτώντας τα πολύ γρήγορα σε μπολ με καυτό νερό και τα αναποδογυρίζουμε σε ατομικά πιάτα. Περιχύνουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα του γαρνιρίσματος και σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε, διακοσμούμε ελαφρά με καβουρδισμένη και κοπανισμένη καρυδόψιχα.
2) Στο μεταξύ, σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χεριού τους κρόκους, μέχρι να ετοιμάσουμε λείο και ανοιχτόχρωμο κρεμώδες μείγμα.
3) Την ίδια στιγμή ελέγχουμε το σιρόπι που βράζει στην κατσαρόλα. Το θερμόμετρο πρέπει να δείχνει 120° βαθμούς ή αν ρίξουμε μια μικρή ποσότητα από το σιρόπι σε ένα γυάλινο ποτήρι με κρύο νερό να σχηματιστεί μια σφιχτή σαφής στρογγυλή μπάλα. Αυτό απαιτεί περίπου 5-7 λεπτά βρασμού. Αποσύρουμε τότε την κατσαρόλα από την φωτιά.
4) Μεταφέρουμε το σιρόπι στο μπολ με τους κρόκους, συνεχίζοντας να χτυπάμε με το μίξερ, μέχρι να διογκωθεί το μείγμα και να αφρατέψει καλά. Τοποθετούμε το μπολ κατά μέρος.
5) Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και τα 50 Γρ. ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να κάψει, αλλά όχι να πάρει βράση. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα κλαράκια του θυμαριού, αφήνοντας το γάλα να απορροφήσει για 30 λεπτά το άρωμα του. Περνάμε το μείγμα από σήτα.
6) Στο μεταξύ ρίχνουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος και τη μεταφέρουμε στο μπολ με την κουβερτούρα, ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το αρωματισμένο γάλα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε το πρώτο μείγμα που ετοιμάσαμε και έχουμε κρατήσει κατά μέρος και ανακατεύουμε καλά.
7) Ετοιμάζουμε 4-6 ατομικά μπολ ως εξής: Μουλιάζουμε τα μπισκότα σαβαγιάρ σε ένα πιάτο με το ποτό και «ντύνουμε» με αυτά το εσωτερικό των μπολ, τοποθετώντας τα με ελικοειδή διάταξη. Μοιράζουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε στα μπολάκια και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για 8 ώρες.
8) Το ξεφορμάρουμε βουτώντας τα πολύ γρήγορα σε μπολ με καυτό νερό και τα αναποδογυρίζουμε σε ατομικά πιάτα. Περιχύνουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα του γαρνιρίσματος και σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε, διακοσμούμε ελαφρά με καβουρδισμένη και κοπανισμένη καρυδόψιχα.

0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΑΤΕ…